Wiplash en NAH

Een whiplash, hersenschudding en ander Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) kunnen langdurige gevolgen hebben. Veel mensen onderschatten dit. Ze zijn blij dat ze na een botsing zonder zichtbare verwondingen uit de auto kunnen stappen en verwachten dat de hoofd- en nekpijn die ze voelen binnen een paar weken zullen verdwijnen. Bij de helft van de whiplash-gevallen is dat ook zo, maar een groot deel van de andere helft heeft zelfs na een jaar nog klachten. De andere helft heeft langdurige klachten variërend van enkele maanden tot langer dan een jaar. Osteopathie kan in veel gevallen het herstel bevorderen en ervoor zorgen dat restklachten verdwijnen.

Wat is een whiplash?

De diagnose whiplash wordt gesteld bij klachten na een ongeval (meestal een kop-staartbotsing) of een val op het hoofd. Bij dit soort ongelukken krijgt de nek een flinke klap. De krachten die hierbij vrijkomen zorgen eerst voor een extreme verlenging van de structuren in je lichaam en daarna voor een extreme verkorting. Met structuren bedoelen we niet alleen de nekwervelkolom en schouders, maar ook je luchtpijp, je slokdarm en alles wat daarmee verbonden is.

Meer weten over dit specialisme en de behandelingen?

We behandelen jouw hele lichaam

Als osteopaten bij Life is Motion uit Son en Breugel en Eindhoven behandelen we jouw hele lichaam, ook als je bij ons komt met alleen hoofd- of nekpijn. We voelen hoe jouw hersenvliezen, ruggenmergvlies en schedelbeenderen bewegen. Samen met de hersenen kunnen deze structuren invloed uitoefenen op het herstel na een whiplash. De impact van een whiplash kan een beperkend effect hebben op de beweeglijkheid van je hele lichaam. We sporen alle gebieden met bewegingsverlies op en behandelen deze, zodat de doorbloeding, beweeglijkheid en bezenuwing verbeteren. Zo leggen we de basis om je lichaam zichzelf te kunnen laten herstellen.

Hersenschudding

Een hersenschudding kan ontstaan door een val op het hoofd of door het hoofd flink te stoten. Rust en een wekadvies voor de eerste nacht(en) is het beste advies dat we je kunnen geven. Als jouw klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid langer aanhouden, kunnen wij je met osteopathie goed helpen.

Chronische klachten na een hersenschudding

Mensen die chronische klachten overhouden na een hersenschudding kampen vaak met stuwingshoofdpijn. Met rustige mobiliserende en masserende technieken kunnen we de doorbloeding van het hoofd en de hals stimuleren en verbeteren. Hierdoor kunnen de klachten afnemen, zul je beter slapen en beter uitgerust zijn en kan jouw lichaam zijn eigen herstelproces oppakken.

 

Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Hoofdpijn
 • Nekpijn
 • Brandend maagzuur
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Piep of suis in het oor
 • Vermoeidheid, concentratiestoornissen, vergeetachtigheid
 • Overspannenheidsklachten
 • Problemen met het verdragen van licht of geluid
 • Lage rugklachten, bekkenklachten
 • Uitstralende pijn in het gezicht, de schouders of de armen
 • Algehele stijfheid van het lichaam