Hoe werkt Osteopathie?

Osteopathie is een internationaal erkende, manuele geneeskunde en is gebaseerd op principes uit de embryologie, anatomie, fysiologie, pathologie en neurologie. Manueel wil zeggen dat we onze cliënten met onze handen behandelen. We maken geen gebruik van apparaten of medicijnen. Tijdens de behandeling beïnvloeden we de beweeglijkheid van spieren, gewrichten en vliezen en verbeteren we de doorbloeding.

Veiligheid

De osteopaten in Osteopathie Praktijk Life is Motion in Son en Breugel en Eindhoven, volgden na hun opleiding tot fysiotherapeut een opleiding tot osteopaat. Een belangrijk aspect in deze studie zijn veiligheidsprocedures die ervoor zorgen dat we jouw lichaam op een veilige manier onderzoeken en behandelen. Als tijdens het onderzoek blijkt dat wij de oorzaak van jouw klacht(en) niet kunnen achterhalen, dan verwijzen we je door naar de huisarts.

We pakken de oorzaak van pijn aan

Doel van Osteopathie is het vinden en behandelen van de oorzaak van klachten. We bekijken het lichaam als één geheel. Klachten ontstaan als er iets mis is met de beweeglijkheid van bepaalde onderdelen van ons lichaam.
Een mens heeft drie bewegingssystemen:

  • Het bewegingsapparaat (pariëtale systeem) dat bestaat uit: gewrichten, spieren, pezen en banden
  • Het orgaansysteem (viscerale systeem) dat bestaat uit: organen, vliezen, bloedvaten en het lymfestelsel
  • Het craniosacraal systeem; de relatie tussen schedel, heiligbeen, hersenvliezen en ruggenmergvlies

In een gezond lichaam zijn deze systemen met elkaar in evenwicht. Toch gebeurt er in elk mensenleven wel eens iets dat de balans verstoort. Bijvoorbeeld: het ontstaan van littekens na een operatie, pijn of stijfheid na een val of ongeluk, overbelasting, een bevalling, stress. Allemaal gebeurtenissen die kunnen leiden tot bewegingsverlies in één of meerdere systemen. Daar kun je veel last van hebben.

Het lichaam weer in balans

De drie systemen werken met elkaar samen, daardoor kan de oorzaak van bijvoorbeeld rugpijn in een heel ander gebied liggen: in de darmen of in een verminderde beweeglijkheid van knie of enkel. We  behandelen de oorzaak van de klacht zodat het lichaam zichzelf weer in balans kan brengen en de pijn verdwijnt.

Met Osteopathie kunnen we veel klachten verminderen en verhelpen.

Pijn en klachten bij volwassenen en jongeren

Nekklachten, Hoofdpijn, Migraine, Hyperventilatie, Schouderklachten, (Terugkerende) tennis- of golferselleboog, RSI (nek-, hoofd- en schouderklachten), Fibromyalgie, Tinnitus, Carpaal tunnel syndroom, Rugklachten, Klachten na een whiplash, Maagklachten, Brandend maagzuur, Pijnlijke ribben, Buikpijn, Darmklachten, Spastische darm, Obstipatie, Bekkenklachten/bekkeninstabiliteit, Menstruatieklachten, Incontinentie, Verzakkingen van blaas of baarmoeder, Klachten tijdens de zwangerschap, Klachten na de bevalling, Gynaecologisch gerelateerde klachten zoals pijn bij het vrijen en vruchtbaarheidsproblemen, Knieklachten, Enkelklachten, Hielspoor, (Terugkerende) sportblessures aan bijvoorbeeld voet of enkel, Terugkerende bijholteontstekingen, Chronische vermoeidheid, Concentratieproblemen

Klachten bij baby’s en kinderen:

Reflux, Krampjes, Overstrekken, Voorkeurshouding, Afplatting van het hoofdje, Problemen met drinken aan de borst of de fles, Slecht slapen, Concentratieproblemen, Buikpijn, Obstipatie, Bedplassen, Groeipijn