Groene babypoep is niet zo normaal als ze zeggen hoor!

Zo…na een half jaar werken-werken-werken, is het weer eens tijd voor een blog.
Deze werkende moeder heeft zichzelf voorgenomen om er meer continuïteit in te brengen. Laten we hopen dat ik mezelf daaraan kan houden 😉.

Ik wil vandaag graag een blog met jullie delen, wat eigenlijk niet meer zo heel nieuw is voor mij. Ik poste de eerste versie namelijk al op 9 november 2018 op de facebookpagina van de praktijk. Ik schreef dit stuk toen recht uit het hart, omdat wij destijds vol in die situatie zaten.
Tot op de dag van vandaag krijg ik hier nog steeds reacties op. Inmiddels is het stuk al meer dan 2400 keer gelezen en heeft het al meer dan 200 betrokkenheidsreacties, privé messenger-berichten en e-mails naar de praktijk opgeleverd. Ik vind mede daarom, dat dit blog ook hier thuis hoort en hoop dat ons persoonlijke verhaal andere ouders informeert en op de juiste weg naar een oplossing brengt!

Hier komt ie dan….voor sommigen nog een keer, voor anderen: veel leesplezier en doe er je voordeel mee!

Mijn man en ik waren er begin november 2018 experts in. Waarin? In het inspecteren van de groene poepluiers van onze jongste.
Reden van de groene ontlasting? Een koemelkallergie!
Ik gaf destijds geen borstvoeding (helaas voor de borstvoedingsmaffia; ik heb daar mijn redenen voor gehad. Einde discussie ).
Onze kleine meid startte dus met nutrilon standaard na haar geboorte. Niks aan de hand in de eerste 5 weken. Vervolgens kreeg ze puistjes, waarop ik geen actie ondernam. Het kon immers een restje van de zwangerschap zijn. Krampjes hebben baby’s nou eenmaal in de eerste 6 weken. Ze was troostbaar en ik heb haar zelf behandeld; blije baby.
Of toch niet??
Vervolgens begonnen haar windjes enorm te stinken; rotte eieren!! De eerste symptomen deden zich voor, maar alsnog gingen er bij mij geen alarmbellen af. Alles bleef verder normaal, ze had verder geen symptomen behorend bij een koemelkallergie. Op advies van een collega ben ik destijds toch overgestapt op hypo-allergene voeding. Toen werd het duidelijker; krampjes namen toe, onrust, met armen en benen slaan en uiteindelijk…..groene poep! Even stress in dit gezin dus! De osteopaat zelf stond er met de neus bovenop en legde de puzzelstukjes pas bij elkaar toen ze de groene ontlasting zag….slik….zucht…
Overstap naar Nutrilon Pepti; de huiduitslag verdween, maar de ontlasting bleef groen en waterig en de onrust bleef. Overstap naar Nutramigen. De ontlasting kleurde naar normaal en we kregen langzaamaan weer een blije baby….

Waarom ik dit met jullie deel? Groene ontlasting bij een baby die flesvoeding krijgt is NIET NORMAAL. Geef je borstvoeding? Dan kan de kleur van de babypoep ook veranderen als jij koemelkproducten gebruikt. De kleur van de ontlasting kan ook wat groenig zijn als je kleintje verkouden is of het immuunsysteem vecht tegen een virus. Dat is dan wel echt sporadisch!

Groene ontlasting bij een baby geeft aan dat de vertering in darm niet correct verloopt. De rotte eierlucht is het gevolg van het niet verteerde eiwit uit de voeding.
Een osteopaat kan je baby helpen door blokkades te behandelen in het lijfje van je baby die de aansturing van de vertering verstoren. Deze worden behandeld waardoor de spijsvertering wordt gestimuleerd en je baby comfort terug geeft in zijn eigen lijfje. Groene ontlasting a.g.v. een koemelkallergie kunnen we helaas niet oplossen. Dan moet er naar de juiste voeding gezocht worden. Om dit in gang te zetten verwijzen we je graag door naar collega’s waarmee we dan samenwerken om dit stukje goed aan te pakken.

En hoe het verder afliep met het kleine meisje uit dit verhaal?
Na driekwart jaar Nutramigen, hebben we samen met een kinderdiëtiste een plan gemaakt om de koemelkproducten terug in te bouwen in haar eetpatroon. Inmiddels is ze 3,5 jaar oud en eet en drinkt ze alles weer (nou ja…wat een driejarige wil eten en drinken….zoiets als ik ben 3 en ik doe het lekker nog steeds nie 😉 ). Koemelkproducten leveren voor haar geen allergische reactie meer op!
En poep inspecteren? Dat doen we niet meer zo nadrukkelijk 😉.

Wat u misschien ook leuk vindt

Osteopathie en COVID 19

Osteopathie en COVID 19

Regelmatig krijgen we de vraag of osteopathie iets kan betekenen in het herstelproces na een COVID-19 besmetting. Een eerlijk antwoord kunnen we hier helaas niet op geven....

Zadelpijn, maar dan anders

Zadelpijn, maar dan anders

Nee, ik ben geen wielren-expert. Ik zal er ook nooit een worden 😉. Dit blog gaat over zadelpijn vanuit een heel andere hoek. Blablabla Enkele weken geleden ontmoette ik een...

Reactie op een whiplash

Reactie op een whiplash

Een whiplash, we kennen de term allemaal wel. Vaak het gevolg van een kop-staartbotsing. Klassiek geneeskundig wordt uiteraard eerst gekeken naar aantoonbaar letsel: botbreuken,...